Fooien geven in het buitenland: een do of een don’t?

In België vinden we het erg normaal om bij een goede service een bedrag naar boven af te ronden, of een fooi te laten liggen. Maar wat moeten we doen als we op reis zijn? In sommige landen ben je bijna verplicht om te tippen, en in andere landen kan je wel eens iemand beledigen wanneer je een fooi achterlaat… Wij zetten voor jou de geldgewoonten even op een rijtje.
 
Europa
In Europa wordt er, net als bij ons, weleens naar boven afgerond  of worden er enkele euro’s fooi achtergelaten bij een goede service. Dit is gewoon een blijk van waardering, hotel- en restaurantwerkers worden voldoende betaald, zodat ze niet afhankelijk zijn van extra fooien.

Bij het tippen in Europa kun je het beste contant geld in de lokale munt geven, in plaats van te tippen op je credit card.

Scandinavië is een beetje een uitzondering. Het leven is er al vrij duur, en fooi geven is dan ook geen gewoonte. Vaak zitten er wel servicekosten inbegrepen bij de rekening. 
 
Azië en Oceanië
In Aziatische landen is fooi geven nooit een gewoonte geweest, tot toeristen ermee begonnen. Er zal van jou daarom vaak wel een fooi verwacht worden, terwijl locals voor dezelfde service helemaal niets geven.

In de Filipijnen en Indonesië is het ook geen gewoonte in restaurants, maar taxichauffeurs, gidsen en security-personeel verwachten wel een klein extraatje. In Thailand worden er meestal servicekosten aangerekend en wordt er niet van je verwacht dat je meer achterlaat.
 
Noord-Amerika
In Amerika heerst een echte tipping-cultuur, en Amerikanen tippen dan ook voor zowat alles. Dat komt omdat jobs in dienstverlening erg onbetaald zijn, werknemers zullen er daarom alles aan doen om een zo groot mogelijke fooi te ontvangen. Het is namelijk een deel van hun levensonderhoud.

Als je niet als onbeleefd of onattent gezien wilt worden, laat dan minstens 15% fooi in restaurants en bars. Werknemers van housekeeping verwachten zo’n $2-3 per nacht van je verblijf of $5 in één keer aan het eind. Dat is de norm en zal zeer geapprecieerd worden.
 
Zuid-Amerika
In tegenstelling tot het Noordelijke gedeelte, is fooi geven in Zuid-Amerika geen gewoonte. Goede service moet altijd gewaardeerd worden met een lach en dankbaarheid, maar er ligt veel minder druk op toeristen om extra te betalen.

Waarschijnlijk betaal je wel vaker met contant geld, en dan wordt naar boven afronden op het hele meestal zeer gewaardeerd. Wees voorzichtig met vervoer: taxichauffeurs rekenen wel vaker een “verplicht servicebedrag” om je van A naar B te brengen. Daarom is het belangrijk om op voorhand een prijs af te spreken.
 
Midden Oosten
in het Midden-Oosten zijn de meningen wat verdeeld over het geven van fooi. Locals betalen vaak gewoon het 5-15% automatische servicebedrag dat wordt opgeteld bij de rekening. Maar vele bezoekers doen daar bij voorkeur een schepje bovenop, tot wel 15% meer.

Vaak gaan de servicebedragen die aan het hotel worden betaald rechtstreeks naar het hotel. Als je echt goeie service van iemand hebt gehad, is het natuurlijk een mooi gebaar als je dat ook toont door die persoon rechtstreeks een fooi in handen te duwen als dank voor alle geboden hulp.
 
Fooien kunnen per land en per situatie verschillen, maar voel je nooit verplicht om meer te geven dan je kwijt wil, of juist om meer te geven dan de norm is. Dus wil je iemand extra bedanken voor een mooie attentie, bijvoorbeeld een extra chocolaatje op je kussen, doe dat dan vooral!
 

Plaats je reactie

Reacties ({{ comments.length }})

{{blogComment.comment}}
door {{blogComment.commentUserName}} op {{blogComment.commentDate | date:'dd-MM-yyyy HH:mm:ss'}}

Jouw reactie werd toegevoegd.

Stuur nog een vraag
Wij respecteren je privacy. Je mailadres wordt niet gepubliceerd bij je reactie, en ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden. verzenden

Volgende velden zijn niet juist ingevuld:

  • Naam is verplicht
  • Vul alsjeblieft een e-mailadres in waarop je jouw antwoord graag ontvangt
  • Je dient een bericht op te geven

Kies je Selectair reisagent.


zoeken

Geef een geldige postcode of locatie op.