Versteld van de natuur: het Noorderlicht

Deel dit artikel

Onze wereld kent een aantal prachtige natuurverschijnselen, en de aurora borealis of het Noorderlicht, is daar een van. Ik heb het geluk gehad om dit al in werkelijkheid te aanschouwen, en het oogverblindende schouwspel is me nog lang bijgebleven. Ben jij ook benieuwd naar dit wonder van de natuur? Bezoek dan een van deze plaatsen, en de kans is groot dat je het Noorderlicht te zien krijgt!
 

Fairbanks, Alaska, VS

Fairbanks is een echte hotspot om de dansende lichtjes te spotten. Trek naar de Cleary Summit op een maanloze nacht voor een schitterende lichtshow, of rij naar Denali National Park om alles op je eigen tempo en zonder al te veel andere toeristen te bekijken. De beste tijd om de het Noorderlicht te zien is tussen augustus en april.
 

Yellowknife, Northwest Territories, Canada

Vanaf de herfst en de zo goed als de hele winter door is het Yellowknife ‘the place to be’ voor een spectaculair zicht op de aurora borealis. Net buiten de stad heb je een ongeëvenaard zicht met zo’n 90% kans op het Noorderlicht.
 

Tromsø of Longyearbyen Noorwegen

Hier wordt het Noorderlicht al jaren gevierd op het Northern Lights Festival. Dat wordt gehouden in de laatste week van januari. Bekijk de duizelingwekkende lichtstroken op het ritme van wat de verschillende muziekoptredens. Is het bewolkt buiten, dan kun je toch nog een door mensenhanden gemaakte versie van het Noorderlicht zien in het Universiteitsmuseum van Tromsø.

Veel noordelijker Spitsbergen kun je bijna niet gaan. Op 900 km ten noorden van het Noorse vasteland, kun je hier unieke beelden aanschouwen. Als de poolnacht aanbreekt kun je de gekleurde lichtjes zelfs spotten tijdens je lunch!
 

Abisko, Zweden

Abisko is natuurlijk zeer bekend voor haar Aurora Sky Station, maar als je de andere toeristen liever uit de weg gaat, ga dan gewoon naar de haven en geniet van daaruit van het schouwspel.
 

Akureyri, IJsland

In het verre noorden van IJsland ligt de op één na grootste stad van het land, Akureyri, een leuk plekje om te verkennen terwijl je wacht op de lichten in de hemel. Het Noorderlicht heeft hier een folkloristische geschiedenis: er wordt beweerd dat het engelen zijn die dansen in de lucht. ’s Avonds zoek je best een plekje in het bosrijke Kjarnaskógur, het uitkijkplatform bij de berg Vadlaheidi, of bij het skiresort.
 

Nellim, Finland

Op slechts 9 km van de Russische grens in het Finse Lapland, is Nellim een onopvallend dorp met een goed bewaard geheim: het is een ideale plek om de Aurora Borealis te zien. Hier is de Sami-cultuur nog heer en meester. Nestel je dus aan de oevers van het Inari-meer, of ga naar de Paatsjoki-brug voor een idyllisch uitkijkpunt. Het Noorderlicht laat zich hier meer dan 200 nachten per jaar zien, dus de kans is erg groot dat dit jouw nacht is.
 

Isle of Skye, Schotland, VK

Misschien niet wat je had gedacht, maar om het Noorderlicht te bewonderen, hoef je niet helemaal naar het Noorden te reizen. Het zeer toepasselijk genaamde eiland, geeft je een uniek zicht op de zwevende lichtjes. Overdag kan je ook het eiland zelf verkennen, dat vol staat met oude kastelen en ruïnes uit een ver verleden. En een goede tip: buiten het Noorderlicht heeft het eiland ook erg spectaculaire zonsondergangen.
 

Inishowen, Ierland

Ook op het meest noordelijke puntje van Ierland vind je beter dan een pot goud: een prachtig schouwspel in de hemel. Dit kleine schiereiland heeft erg weinig lichtvervuiling, zodat je ongestoord de hemel kan afzoeken. Probeer Malin Head, Dunree, Mamore Gap en Dunaff.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

  • T
  • E