Yeah Mon! Jamaicaans voor dummies

Jamaica, het land van tropisch begroeide bergen , Bob Marley en dan vooral een speels Jamaicaans accent. Helaas is dat accent soms wel moeilijk te begrijpen. Wij zetten hieronder de meest gebruikte woorden en zinnen op een rijtje.
Jamaicanen spreken onderling een taal die Patois heet. De taal is ontstaan door een vermenging van alle verschillende culturen die doorheen de geschiedenis naar het eiland kwamen. Je vindt in het Patois invloeden van o.a. Engels, Afrikaans, Frans en Spaans, maar ook hindoestaans en mandarijns. Net als de gezellige Jamaicaanse bevolking is Patois dus een smeltkroes van talen over de hele wereld.

Jamaicanen hebben een unieke manier van praten, waarbij ze vaak de ‘r’ aan het einde van een woord laten vallen. Een dollar wordt zo ‘dolla’, en water wordt uitgesproken als ‘wata’.
Begroetingen
Wat je vaak zal horen in Jamaica, is de zin ‘Wah gwaan’. Dat betekent zoveel als ‘hoe gaat het’? Hierop antwoord je best met ‘Mi aright’ (alles gaat goed), of ‘Nothing nah gwan’ (niets aan de hand). Als je iemand goed kent, kan je die persoon ook begroeten met ‘Wadup’, ‘Yow’ of ‘Yuh Gud’.

Wanneer je afscheid neemt van elkaar, zeg je ‘Likkle More’. Dit is een van de meest populaire expressies in Jamaica. Het betekent ‘tot later’. Een andere populaire expressie is gewoon ‘Lata’. Wanneer iemand ‘Walk Good’ tegen je zegt, beschouwt die persoon je als een goede vriend of familie. Het vertaalt zich als ‘wees voorzichtig’.
Zinnen die je moet kennen
Jamaicanen zijn een goedlachs volk, en een win die je waarschijnlijk vaak zal horen, is ‘Dead wid laugh’, het letterlijk uitschateren van de pret. Zoek je iets om te eten? Meestal moet je hiervoor niet ver zoeken, maar wil je zeker zijn, dan vraag je best naar ‘Nyam’. In een gesprek met een Jamaicaan, zal vaak de zin ‘A weh yuh a seh?’ vallen. Dat betekent ‘echt’?

Wanneer een Jamaicaanse vriend je naar je plannen vraagt, zal hij zeggen ‘Weh yuh deh pon?’ Daarna kan je dan verder samen afspreken. Je kan bijvoorbeeld ‘labrish’ (roddelen) met vrienden, of ‘Jam’ (relaxen, rondhangen) op het strand.

Met deze Patois zinnen en uitdrukkingen kom je al een eind wanneer je op vakantie bent in Jamaica. Wees vooral niet bang als je iets niet begrijpt… Je kan ook overal terecht met je beste Engels!

Plaats je reactie

Reacties ({{ comments.length }})

{{blogComment.comment}}
door {{blogComment.commentUserName}} op {{blogComment.commentDate | date:'dd-MM-yyyy HH:mm:ss'}}

Jouw reactie werd toegevoegd.

Stuur nog een vraag
Wij respecteren je privacy. Je mailadres wordt niet gepubliceerd bij je reactie, en ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden. verzenden

Volgende velden zijn niet juist ingevuld:

  • Naam is verplicht
  • Vul alsjeblieft een e-mailadres in waarop je jouw antwoord graag ontvangt
  • Je dient een bericht op te geven

Kies je Selectair reisagent.


zoeken

Geef een geldige postcode of locatie op.